Knubbiga limpor

Jag bakade bröd igår – knubbiga limpor, ett recept som jag hittade på förpackningen till Axas fiberhavregryn för ett tag sen. Det är ett lätt recept, till och med om man måste knåda för hand (mycket tack vare att det går utmärkt att fuska och knåda mycket mindre än vad receptet säger). Bröden blir väldigt goda och saftiga. Jag brukar skiva dem och frysa in så fort de har svalnat, och sen rosta skivorna direkt ur frysen – på det viset är det alltid färskt.

Knubbiga limpor, 4 st från baksidan av Axa fiberhavregryn

Till gröten: 3 dl fiberhavregryn 6 dl vatten 0,5 tsk salt

Till degen: 4 dl kallt vatten 50 g smör eller margarin, rumsvarmt 2 msk mörk sirap 1 msk hel kummin 2 tsk salt 50 g jäst 1,3 kg (ca 2,1 liter) vetemjöl

  1. Koka en gröt av gryn, vatten och salt. Häll över gröten i en degskål. Blanda i kallt vatten, matfett, sirap, kummin och salt. Rör om och låt blandningen svalna till 37 grader.
  2. Smula i jästen och tillsätt det mesta av mjölet, men spar 0,5 dl till utbakningen. Arbeta degen väl – med maskin ca 5 minuter, för hand ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  3. Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till knubbiga limpor. Lägg dem i en smord långpanna, en limpa i varje hörn. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  4. Pensla de jästa limporna med vatten och strö över gryn. Grädda i nedre delen av ugnen i 30–40 minuter, tills de har fått fin färg och låter ihåliga när man knackar dem på undersidan. Låt svalna på galler under bakduk.

Lustigt nog så kan man inte se eller känna att brödet överhuvudtaget innehåller havregryn; det verkar som om grynen löses upp på något sätt. Värt att notera är också att det fungerar utmärkt med olja istället för smör eller margarin, och vips har man bakat ett veganbröd!